середу, 16 березня 2011 р.

Вказівки щодо проведення Великого Посту

Приходить час Благодаті, коли ми можемо в особливий спосіб застановитися над своїм життям і над страсною дорогою нашого Спасителя!
Ми, тут далеко від рідної землі, не повинні занедбувати духовних практик, які допомагають у нашому моральному і духовному розвитку. Тому, хочу висловитись ясно: піст є обов’язковим для всіх!!!
Піст – це свідчення любові до Бога. Коли ми когось справді любимо, то робимо для нього жертву: даруємо йому свій час, залишаємо всіх і спішимо на зустріч із ним, стараємось пам’ятати про нього. Так є з Богом.
У часі року ми могли заметушитись у своїх земських клопотах і тому охололи у виявленні своєї любові до Бога. Тепер у часі Посту ми можемо відновити те, що може вже і загубили, втратили.

Поради на Піст
Беручи під увагу обставини, у яких ми знаходимось, Церква дораджує дотримуватися таких умов посту:
· у їжі:
Перший і останній тиждень без м’яса. Молоко можна вживати у всі дні крім понеділка, середи і п’ятниці!
В інших тижнях можна споживати м’ясо всі дні, крім п’ятниці і по-можливості середи і понеділка. Молочні страви дозволено кожного дня.
Радиться накласти обмеження на спиртне, солодке чи інші страви у незначній кількості.
Звільнені від Посту на їжу: студенти, працюючі на важких роботах, особи, які не мають вибору щоденної їжі і не беруть участь у її приготовлені.
Піст із строгішими умовами можна накласти на себе лише з дозволу і благословення священика, чи духовного провідника!
· у стриманості інших речах:
Вартує стримуватися від пустих розмов, що сіють неспокій, заздрість, підозру, наклепи та інше. Менше цікавитися речами, що відволікають від роздумів про своє життя. Теж стосується перегляду телевізійних програм та читання книжок, журналів.
Слід пам’ятати, що це є час також перевірити наскільки наша звичка керує нами. Отож радиться обмежити вживання нікотину та іншого, що послаблює у нас волю(!).
· дуже дораджується
- більше звертати увагу на читання духовної літератури; на спокійну музику(бажано духовну або ж класичну), що допоможе у роздумах про життя.
Характером посту має бути скромність, тихість і повздержливість і відмова від земських приємностей.
Свій вільний час скеровувати на речі корисні для душі: молитва, читання Біблії, діла милосердя, відвідини хворих, самотніх, подорож до святих місць.
Прохання жінкам покривати голову в часі молитви!
· щодо молитви
Дуже корисним для душі є молитва. Цей час посту нехай буде молитвою за навернення своє та інших людей.
Молимося ці молитви в часі цілого посту кожного дня:
- 50 псалом;
- Молитва святого Єфрема:
Господи і Владико життя мого! Духа лінивства, недбайливості, властолюб’я і пустомовства відженини від мене. (Доземний поклін)
Духа чистоти, покори, теперпеливости і любови даруй мені, слузі твоєму. (Доземний поклін)
Так, Господи, Царю! Дай мені бачити гріхи мої і не осуджувати брата мого, бо ти благословенний навіки вічні. Амінь. (Доземний поклін)
Господи помилуй 12 раз

- Молитва за навернення грішників
Господи, ти котрий доторкався сердець грішників і давав їм ласку покаяння і навернення, прошу тебе: зглянься сьогодні над слугами (вказати імена)………………………..
і подай їм ласку св.Сповіді з гріхів їхніх, щоб вони змінили життя своє, щоб стали гідними дітьми Твоїми і щоб осягнули приготоване Тобою царство.
Вислухай молитву мою, милосердний Господи, і дай мені бути для них добрим прикладом християнського життя.
Нехай прославиться ім’я твоє Отця, Сина і Святого Духа. Амінь.
Отче наш … і Богородице Діво…
молитися до св.Пасхи кожного дня. Нехай Господь прийме спільну молитву нашої Церкви

Про поклони
Поклони є доземні, коли припадаємо лицем до землі; глибокі, коли схиляємо по-пояс тіло і малі поклони коли просто приклоняємо голову і плечі.
Поклони слід робити від того, де твориться молитва і наскільки дозволяють умови. Та все ж дораджується в часі Великого Посту робити доземні поклони.
Поклони роблять із молитвою: св.Єфрема, Боже милостивий або просто «Господи помилуй» та знаком св.хреста на ознаку покаяння.
У суботу та неділю поклони не б’ються.
(http://www.pastoral.org.ua/)


Немає коментарів:

Дописати коментар