понеділок, 30 грудня 2013 р.

Молитва повечір'я

Сподоби, Господи в вечір цей без гріха зберегтися нам. Благословенний Ти, Господи, Боже отців наших, і хвальне і прославлене ім’я Твоє на віки. Амінь. Нехай буде, Господи, милість Твоя на нас, бо ми уповаємо на Тебе. Благословен Ти, Господи, навчи мене оправдань Твоїх. Благословен Ти, Владико, врозуми мене оправданнями Твоїми. Благословенний Ти, Святий, просвіти мене оправданнями Твоїми. Господи, милість Твоя повік; творіння рук Твоїх не зневаж. Тобі подобає хвала, Тобі подобає оспівування. Тобі слава подобає Отцю, і Сину, і Святому Духу нині, і повсякчас, і на віки віків. 
Амінь.

Молитва до Ісуса Христа

Засвіти в серцях наших, чоловіколюбче Владико, нетлінне світло твого богопізнання і відкрий мисленні очі наші, щоб ми розуміли твої євангельські проповідування. Вложи в нас і страх блаженних твоїх заповідей, щоб ми, перемігши всі тілесні похоті, провадили духовне життя, думаючи і діючи все, що угодне Тобі.
Бо Ти єси просвічення душ і тілес наших, Христе Боже, і Тобі славу возсилаємо з безначальним твоїм Отцем, і пресвятим, і благим, і животворящим твоїм Духом, нині і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

Молитва до мучеників Христових

Мученики Твої, Господи, забувши житейське і не вважаючи на тортури ради будучого життя – його спадкоємцями явилися, тому і з Ангелами радуються. Їх молитвами даруй людям Твоїм велику милість.

Молитва до Пресвятої Богородиці

Простягни твої руки, якими прийняла ти всіх Владику, як дитинку. Задля великої твоєї доброти не покинь нас, що завжди на тебе надіємося. Змилуйся над нами всесильною твоєю молитвою й безмежним прощенням та подай душам нашим твоє милосердя, повіки невичерпне; бо тебе ми, грішні, маємо заступницею перед грядущими нещастями й лихами. Тож як та, що має ласки милосердя, поспішись на молитву і прийди на моління, заступаючи, Богородице, завжди тих, що тебе почитають.

Молитва перед Святим Причастям

Господи Ісусе Христе, Боже мій, ослаб, відпусти, очисти і прости мені, грішному й недостойному рабові Твоєму (грішній і недостойній рабі твоїй) гріхи й беззаконня мої, що ними від молодости моєї аж до нинішнього дня й години я зневажив (зневажила) Тебе – чи свідомо, чи несвідомо, словом, чи ділом, чи думкою, і всіма моїми почуваннями.
І молитвами пречистої приснодіви Марії, Матері Твоєї, що безсіменно породила Тебе, єдиної надії й заступниці спасення мого, сподоби мене без осудження причаститися пречистих, безсмертних, животворящих і страшних твоїх таїнств, на відпущення гріхів і життя вічне, на освячення, і просвічення, і кріпость, і вилічення, і здоров’я душі і тіла, і на знищення й цілковите затрачення моїх помислів І думок, і намірів, і плянів, і грішних нічних мрій, темних і злих духів.
Бо Твоє є царство, і сила, і слава, з Отцем і Святим твоїм Духом, нині, і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

Молитва в часі Різдва Ісуса Христа

Багато нагрішивши, я став вертепом розбійників; Ти, Христе, що народився у вертепі, даруй мені хмару сліз і очисти, щоб я став храмом Святого Духа.

Молитва приготування до Різдва Христового

Ти, Чоловіколюбче, вийшов із лона Отця і через невимовне приниження нашу убогість прийняв; Ти, Господи, благозволив оселитися у вертепі і, як Немовля, від грудей годувався, Творець і Господь. Тому, зіркою настановлені, волхви приносять Тобі дари як Владиці творіння. Пастирі й ангели, дивуючись, взивають: слава і вишніх Богу, що гряде народитися на землі як людина.

***

Прийдіть, усі вірні, Різдво Христове передсвяткуючи, принесімо духовний спів, як зірку, — славослів’я волхвів, і з пастирями взиваймо: прийшло спасіння людей із дівственого лона, закликаючи вірних.

***

Прикрасся, Вифлеєме, бо відкривається рай; готуйся, Євфрафо, бо оновлюється Адам і з ним — Єва: знімається бо клятва, зацвіло спасіння світу, і душі праведних прикрашаються; принесімо дари: замість мира — пісні, приймаючи спасіння душі й нетління. Ось бо в яслах возлежить Він, повеліваючи співати пісні духовні і безперестанно взивати: Господи, слава Тобі.

***

У безсловесних яслах поклала Тебе Діва; Слово Боже безначальне прийняло начало незбагненно; Ти грядеш спасти мене від безсловесся, яке я сприйняв через заздрість змія, щоб розірвати кайдани моїх гріхів, єдиний Благий і Чоловіколюбець. Тому Тебе прославляю, оспівую і радісно поклоняюся Твоєму у плоті пришестю, яким я визволився.

Молитва до Ісуса Христа

Мене, що був споживою обікрадений лукаво, і розумом потьмарився, і до безсловесних уподібнився, Ти, Слове Божий, прийшов спасти, і Немовлям став, і в яслах безсловесних був покладений; слава силі Твоїй, Господи.