понеділок, 31 січня 2011 р.

Образ Божої Матері "Троєручіца" (з монастиря Хиландар на Святій Горі Афон)

Образ           Ікона Божої Матері "Троеручица" прославилася і дістала свою назву в VIII ст., під час іконоборства,
                     підтримуваного імператором Львом
Преп. Іоанн Дамаскин написав тоді три трактати "Проти тих, що засуджують святі ікони". Мудрі натхненні писання привели в лють імператора; але оскільки автор їх не був візантійським підданим і сам імператор не міг йому нічого зробити, він передав Дамаському халіфові підроблений лист, по якому преподобний Іоанн (що був міністром і градоправителем) був засуджений за зраду. Святому відрубали кисть правої руки і повісили її на міській площі. До вечора того ж дня св. Іоанн, виклопотавши у халіфа відрубану кисть, приклав її до суглоба і впав ниць перед іконою Божої Матері. Він просив Володарку зцілити руку, що писала в захист Православ'я. Після довгої молитви св. Іоанн задрімав. Уві сні він побачив ікону Божої Матері і почув Її голос, що сказав що він зцілений, але повинен тепер без втоми працювати зціленою рукою. Коли святий прокинувся, рука його була неушкоджена. У вдячність за диво св. Іоанн доклав до ікони зроблену з срібла руку, чому вона і стала називатися "Троеручицей", а також написав подячний гімн "Про Тебе радіє. Благодатна, всяка тварюка".


Прийнявши іночество в Лаврі преп. Савви Освяченого, св. Іоанн Дамаскин передав туди чудотворну ікону. У XIII ст. Лавра дарувала ікону "Троеручицы" в благословення св. Савві, архієпископові Сербському. Під час нашестя турок християни-серби доручили чудотворний образ піклуванню Самої Матері Божої : вони поклали ікону на осла, який без погонича сам прийшов на Афон і зупинився перед Хилендарским монастирем. Там свята ікона була поставлена в соборному храмі. Під час виборів настоятеля цього монастиря Небесна Володарка благоволила Сама прийняти настоятельство, і Її святий образ зайняв місце ігумена в храмі. Відтоді в Хилендарской обителі обирається не настоятель, а тільки намісник і ченці отримують від чудотворної ікони "Троеручицы" благословення на усю слухняність.


Списки чудотворної ікони "Троеручицы" поширилися в усіх православних країнах. Вони прославилися багатьма знаменнями і зціленнями.


Молитва перша


О Пресвята і Преблагословенна Діво, Богородице Маріє! Припадаємо і поклоняємося Тобі перед святою іконою Твоєю, згадуючи преславне диво Твоє зціленням усікновення правиці преподобного Іоанна Дамаскіна, від ікони цеєї явлене, якого знамення до нині видиме є на ній, в образі третия руки, до зображення Твоєму приложенныя. Молимося Ти і просимо Тя, Всевишнього і Всещедрую роду нашого Заступницю; услыши нас, що моляться Тобі, і якоже блаженнаго Иоанна, в скорботі і хворобі до Тебе возопившаго, почула еси, тако і нас не презри, скорботних і болезнующих ранами пристрастей многоразличных, і до Тебе від душі скрушний і смиренныя що старанно прибігають: Ти зриши, Пані Всемилостива, неміч наша, озлоблення наше, нужду, потребу нашу в Твоїй допомозі і заступанні, яко отвсюду ворогами окружени есмы, і несть помогающаго, нижче заступающаго, аще не Ти умилосердишися про нас, Володарку. Їй, молимтися, вонми голосу хворобливому нашому і помози нам святоотеческую Православну віру до кінця днів наших непорочну сохранити, в усіх заповедех Господніх неухильно ходити, покаяння істинне про гресех наших завжди Богові приносити і сподобитися мирний христианския кончини і добраго відповіді на страшному суді Сина Твого і Бога нашого, Егоже благай за нас Матернею молитвою Твоєю, та не засудить нас по беззаконню нашим, але та помилує нас по велицей і неизреченней милості Своїй. О, Всевишній! Услыши нас і не позбав нас допомоги Твоея державныя, та Тобою порятунок получивше, оспіваємо і прославимо Тя на землі живих і рождшегося від Тобі Визвольника нашого, Господа Ісуса Христа, Емуже личить слава і держава, честь і поклоніння, купно з Отцем і Святим Духом завжди, нині і вічно і в повіки віків. Амінь.


Молитва друга


О Пресвятій Пані Володарці Богородиці, що велике диво святому Іоанну Дамаскину явила, і віру істинну і надію безсумніву показала! Почуй нас, грішних, тих що перед чудотворною Твоєю іконою старанно моляться і просять Твоєї допомоги : не відкинь моління цього заради гріхів наших, але, як Мати милосердя і щедрот, ізбави нас від хвороб, скорботи і печалі, пробач зроблені нами гріхи, виконай радощі і веселість усіх, що шанують святу ікону Твою, та радісно оспівують і з любов'ю прославляють ім'я Твоє, бо Ти єси з усіх пологів обрана і благословенна в повіки віків. Амінь.

Немає коментарів:

Дописати коментар